Doç. Dr. Ediz YEŞİLKAYA 02-01-2023

Büyüme Hormonu Tedavisi

Çocuklarda, Büyüme Hormon üretiminin yetersiz olması ve bu nedenle boylarının kısa kalması söz konusudur. Çocuğunuzda da üretilmesi gereken Büyüme Hormonu yetersiz olduğu için boyu kısa kalmıştır.

Büyüme Hormon Tedavisinin Amacı Nedir?

Bu tedavinin amacı, yetersiz Büyüme Hormon üretimi olan kısa boylu çocuklarda, eksik olan Büyüme Hormonunu tamamlayarak, çocuğun yaşına uygun büyümesini sağlamaktır. Böylelikle çocuk, yetişkin olunca sağlıklı ve makül bir boya sahip olacaktır. Büyüme Hormonu Tedavisi uzun soluklu bir tedavidir ve sabırlı olunmalıdır.

Büyüme Hormon Tedavisi Güvenli Midir?

Büyüme Hormonu, çocuklarda 40 yıldan uzun zamandır kullanılmaktadır. Büyüme Hormon Tedavisi, günümüzde etkili ve güvenli bir tedavi olarak başarıyla uygulanmaktadır.

Büyüme Hormonu Tedavisine Ne Zaman Başlamalıyız?

Çocuğunuzun sağlıklı büyüme için yeterli büyüme hormonunu üretmediği ortaya konunca en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır. 

Büyüme Hormon Tedavisi Nasıl Yapılır?

• Büyüme Hormonu Tedavisi nispeten basit bir uygulamadır. 

• Çocuğun kendi doğal büyüme hormonu üretimini taklit edecek şekilde, her gün Büyüme Hormonu yapılmalıdır.

• Belirlenen dozda ve kalem gibi görünen özel bir enjeksiyon cihazı ile deri altına bir enjeksiyon şeklinde uygulanır. 

• İğnesi çok küçüktür ve çok az acıtır hatta neredeyse ağrısızdır. 

• Her gün yapılacak olan enjeksiyonların nasıl yapılacağını öğrenmek ilk başta korkutucu gelebilir. Ancak çok kısa süre içinde, bu tedavi tıpkı yatmadan önce dişlerini fırçalamak gibi, günlük rutinin normal bir parçası haline gelecektir. Hatta ilk zamanlar enjeksiyonu siz yaparken, çocuğunuz büyüdükçe (özellikle 10 yaşından sonra) enjeksiyonu kendisi yaparak kendi tedavisinin sorumluluğunu üstlenebilir. Ancak çocuğunuz doğru dozu verdiğinden emin olmak için anne-babanın enjeksiyonu denetlemesi önemlidir.

• Doğal büyüme hormonu çocuklarda uyku sırasında salındığından, Büyüme Hormonu Tedavisi yatmadan önce yapılması daha etkilidir. Geceleri tercihen uykudan bir saat önce Büyüme Hormonu yapılmalıdır. Olabildiğince her gün aynı saatte (21:00-22:00 arasında) yapılmaya çalışılmalıdır. Ancak olağan dışı durumlarda (seyahat, vs) birkaç saat önce veya sonra da yapılabilir. Ancak çok erken saatlerde (örneğin 17:00) yapılmamalıdır. 

• Yapılmayan dozlar telafi edilmemelidir.

• Tedaviden en iyi sonuç almak için ayda bir kereden fazla kaçırmamaya özen gösterilmelidir. 

Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Hotline
0850 474 28 05