Doç. Dr. Ediz YEŞİLKAYA 03-10-2022

Tiroid Bezi Ve Hastalıkları

Tiroid bezi, boynun ön tarafında bulunan ve vücudun sağlıklı çalışması için çok gerekli olan tiroid hormonlarını üreten bezdir.

Tiroid hormonları çocuklarda, tüm sistemlerin büyüme ve gelişimine yardımcı ve destekçi olur.

Dikkat: Her yaşta tiroid hormon bozukluğu görülebilir.

Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir?

Tiroid bezinin düzgün çalışmaması sonucu ortaya çıkan hastalıklar şunlardır;

Hipotiroidi:

Tiroid hormon üretiminin az ya da hiç olmaması durumudur. Tiroid hormon üretiminin azlığının ortaya çıkış yaşına ve üretilemeyen hormon miktarına bağlı olarak çocuklarda değişik bulgular ortaya çıkabilir.  

Konjenital Hipotiroidi:

Doğumda ortaya çıkan tiroidi hormon eksikliğidir. Bebekte tiroid hormon üretimi hiç yoksa gebelik boyunca anneden bebeğe geçen tiroid hormonları nedeniyle yenidoğan bebeklerde şikayet olmayabilir. Ancak tiroid hormon eksikliği bulguları her geçen gün ortaya çıkar. Burada en önemli nokta, tiroid hormonunun yeterli üretilmediği her dakika bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler ve zeka geriliğine neden olabilir. Bu nedenle tiroid hormon üretimi olmayan bebeklere acil olarak tiroid hormonu başlanmalıdır. Tedavide gecikmeye engel olmak adına bebeklerde hipotiroidi taraması yapılmaktadır. Bazı bebeklerde de tiroid bezi tiroid hormonu bir miktar üretmesine rağmen bebeğin gelişimi için tiroid hormonu üretimi yeterli değildir. Bu çocukların hem zeka hem de gelişiminin normal olmasını sağlamak için yakın takip edilmelidir. Normal aralıklarda tiroid hormonu üretilemezse bu bebeklere de tiroid hormonu desteği yapılması önemli, değerli ve gereklidir.

Akkiz Hipotiroidi:

Sonradan ortaya çıkan tiroid hormon eksikliğidir. En sık neden Haşimoto Tiroiditir. Çocuklarda tiroid hormonu üretim eksikliği varsa yorgunluk, uyuşukluk, kuru cilt ve saç, kilo alımı, kabızlık gibi şikayetler görülür. Çocuklarda özellikle boy uzamasının yavaşlaması, ergenliğin gecikmesi ve okul performansında bozulma saptanır.

Hipertiroidi:

Tiroid hormon üretiminin fazla olması durumudur. Tiroid hormon üretiminin fazlalığının ortaya çıkış yaşına ve üretilen hormon miktarına bağlı olarak çocuklarda değişik bulgular ortaya çıkabilir. Başlıca nedeni Graves hastalığıdır. Genellikle taşikardi, çarpıntı, titreme ve terleme ile zayıflar. Bazen ekzoftalmi ("şişkin" gözler) görünebilir.

Tiroid Nodülleri

Tiroid bezinde nodüller ("topaklar") ve tümörler fark edilebilir. Bu durumda, tiroid ultrasonu ile belirtilir.

Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Hotline
0850 474 28 05