Doç. Dr. Ediz YEŞİLKAYA 27-12-2021

Ergenlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ergenlik Nedir?

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik döneminde çocuk fiziksel ve psikolojik olarak değişerek erişkin birey olma yolunda ilerler. Bu dönemde gonadlar (yumurtalıklar ve testisler) ile meme, kıllanma, penis büyümesi ve ses değişiklikleri oluşur. Üreme potansiyeli kazanılır.

Ergenliği Neler Etkiler?

Ergenlik gelişiminde genetik faktörler rol oynar. Birçok gen ergenliğin başlamasında rol oynar. İlk adet yaşı, tek yumurta ikizleri ile anne ve kız arasında benzerlik gösterir.

Ergenlik gelişiminde çevresel faktörler de rol oynar.

Ergenlik Ne Zaman Başlar?

Beslenme ve yaşam koşullarının değişmesi ile birlikte 1800‘lerin başında 15-16 olan ilk adet yaşı, 1900’lerin ortalarına kadar 13-13,5 yaşa düşmüştür. Bunun en önemli nedenleri, çocukluk yaş grubunda obezitenin ve endokrin sistemin çalışmasını bozan maddelere maruz kalmanın artmasıdır.

Ergenlik, kız çocuklarında 8 ile 13 yaşları arasında başlarken, erkek çocuklarında 9 ile 14 yaşları arasında başlamaktadır. Kızlar ortalama olarak 10 ile 16 yaşları arasında ilk adetlerini görmektedir. Sağlıklı Türk çocuklarında ergenliğin başlama yaşı ortalama 10,1 yıl iken, erkek çocuklarda 11,6 yıl olduğu saptanmıştır.

Ergenlik döneminde çocuk fiziksel ve psikolojik olarak değişerek erişkin birey olma yolunda ilerler.

Ergenliği Nasıl Anlarız?

Ergenlik başlangıcının ilk göstergesi, kız çocuklarında meme büyümesi iken, erkek çocuklarında testisler büyümeye başlamaktadır. Bu nedenle kızlarda meme ve erkek çocuklarda testis büyümesi ergenliğin başladığına işaret eder.

Ankara Çocuk Endokrinoloji Uzmanı olarak size ve çocuklarınıza yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Hotline
0850 474 28 05